Gestrandde toonhaai overleden

Zondag 9 maart 2014

De gevlekte gladde haai die op zondag 23 februari aanspoelde op het strand van Vlieland is vanochtend overleden. De vrouwtjeshaai werd opgevangen in het Dolfinarium en intensief verzorgd door meerdere haaiendeskundigen. Zij concluderen dat de hoofdwond waarmee de toonhaai op het strand werd gevonden waarschijnlijk de oorzaak is geweest van het overlijden.

“Het diertje had een flinke hoofdwond die maar moeilijk herstelde. Waarschijnlijk is ze tijdens haar stranding aangepikt door een meeuw die haar inwendig letsel heeft toegebracht. Het blijft gissen maar wij denken dat dit haar uiteindelijk fataal is geworden ”, zegt Erjan Veldman van het Dolfinarium die verantwoordelijk was voor de verzorging van de Haai. Veldman heeft veel contact gehad met experts van andere zeedierenparken om te overleggen over het herstel. “De schedel van dit soort haaien bestaat uit kraakbeen, waar een meeuw makkelijk doorheen prikt en dus bij de hersenen kan komen. We hebben de hoofdwond behandeld met antibiotica en honingzalf maar dat mocht helaas niet baten”. Op dit moment wordt de haai op de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit in Utrecht onderzocht zodat de exacte doodoorzaak kan worden vastgesteld.

Opmerkelijke stranding

In de Noordzee komt de toonhaai veel voor maar alleen in de zomerperiode ,als het zeewater warmer is. De stranding van het dier, midden in de winter, was dus opmerkelijk te noemen. “Dit was natuurlijk al een eerste teken dat er echt iets goed mis was met het dier”, zegt Veldman. “We hebben er alles aan gedaan om het dier te redden maar het mocht helaas niet baten.”

Deskundigen

Het Dolfinarium heeft veel ervaring met de verzorging van haaien. in het park leven verschillende haaien- en roggensoorten, waaronder negen toonhaaien.