• Grote smurf op Vlieland
  • Grote smurf op Vlieland
  • Grote smurf op Vlieland
  • Grote smurf op Vlieland
  • Grote smurf op Vlieland
  • Grote smurf op Vlieland

Grote smurf op Vlieland

18 juli 2013: De Vlielandse vuurtoren is de afgelopen nacht van kleur veranderd. De rode onderkant is geheel blauw geworden. Het viel de meeste mensen direct op. vele badgasten maar ook Vlielanders kwamen vragen wat er met de vuurtoren aan de hand was. 
Er kwam al snel een nieuwe naam voor de kleine vuurtoren op Vlieland; Grote smurf. vanwege zijn blauwe lijf en rode muts.

Persbericht:

Vuurtoren van Vlieland kleurt blauw
De vuurtoren op Vlieland is vandaag niet meer rood, maar blauw. Een bijzondere stunt, die voor veel ophef heeft gezorgd bij de gemeente, Rijkswaterstaat en de vuurtorenbeheerder. In de nacht van woensdag op donderdag werd de vuurtoren omgeturnd in een knalblauwe eyecatcher.
Het nieuws verspreidde zich na zonsopgang snel via Twitter. Diverse bekende Nederlanders, waaronder RTL-nieuws verslaggever Frits Wester, twitterden over de blauwe vuurtoren op het eiland. Burgemeester Ella Schadd: “Dat was even schrikken vanmorgen, maar de vuurtoren ziet er best goed uit in het blauw. Parijs heeft de Eiffeltoren, Vlieland een blauwe vuurtoren!”.
Zowel onder bewoners als toeristen zorgde de blauwe vuurtoren voor veel hilariteit. In de loop van de ochtend werd, mede door de komst van alle burgemeesters van de overige Waddeneilanden, duidelijk dat het om een publiciteitsstunt ging. De blauwe vuurtoren was de kick-off van de nieuwe last-minute Waddencampagne ‘Wad heb je nodig!?’. De campagne is een initiatief van vijf VVV’s van de Waddeneilanden en Beleef Friesland, de toeristische promotieorganisatie van Friesland.
De campagne ‘Wad heb je nodig’ richt zich op Midden-Nederland, waar de vakanties morgen beginnen. De eilanden proberen met de campagne de laatste twijfelaars met last-minute aanbiedingen via de centrale website www.wadden.nl naar Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog te trekken. VVV-directeur Wouter de Waal van Texel stelt lachend: “Onze actie is geslaagd, we hebben onze campagne goed onder de aandacht gebracht, dat zal de burgemeester van Vlieland ons vast wel vergeven.”