• Vijf vragen aan paddenstoelengids Trudy Vogel (aug. 2012)
  • Vijf vragen aan paddenstoelengids Trudy Vogel (aug. 2012)
  • Vijf vragen aan paddenstoelengids Trudy Vogel (aug. 2012)
  • Vijf vragen aan paddenstoelengids Trudy Vogel (aug. 2012)
  • Vijf vragen aan paddenstoelengids Trudy Vogel (aug. 2012)
  • Vijf vragen aan paddenstoelengids Trudy Vogel (aug. 2012)

Vijf vragen aan paddenstoelengids Trudy Vogel (aug. 2012)

Wie Vlieland bezoekt moet een keer bij de Noordwester zijn geweest:

Een zaalvullend potvisgeraamte, europa's grootste zandverzameling, haaien om te aaien, een expositie van Staatsbosbeheer, zeeaquaria, het kabouterbos, een jutterszolder en de leukste souvenirs van Vlie, je vindt het er allemaal in dit knusse informatiecentrum. En trek je je laarzen aan voor een van de vele natuurexcursies met gids, dan leer het eiland 'live' kennen. Mee op zo'n tocht stel ik vijf vragen aan paddestoelengids Trudy Vogel.


Hoe word je paddestoelengids bij de Noordwester?
Toen ik op Vieland kwam wonen in 1998 was daar een oude dame die mycologe was (paddestoelen-specialist). Zij deed onderzoek en in de periodes dat ze op Vlieland werkte leidde ze ook paddestoelentochten met publiek. We noemden haar het paddestoelenvrouwtje. Ik ben vaak met haar meegegaan het bos in. Zij heeft mij enthousiast gemaakt en enorm veel geleerd. Sindsdien leer ik steeds bij en nu leid ik de paddestoelenexcursies zelf.

Wat is jouw favoriete paddestoel?
Ach, dat is moeilijk, er zijn zoveel prachtige bij. Ik neem altijd een spiegeltje en een loepje mee. De onderkant van de hoed is vaak heel erg mooi, met buisjes of plaatjes, daaraan kan je ook herkennen wat voor soort het is. Afgelopen weekend ontdekte ik in de duinen een paar aardsterren. Als je die ziet geloof je bijna niet dat je naar een paddestoel kijkt: echt bijzonder. En de favoriet van kinderen, de vliegenzwam, rood met witte stippen, die vind ik ook altijd prachtig.

(foto Evert Ruiter)

Hoeveel soorten paddestoelen zijn er op Vlieland?
We schatten zo rond de 180 soorten, en er groeien vast ook soorten die nog niet zijn ontdekt. Vorig jaar nog werd hier een hele zeldzame paddestoel aangetroffen, de olijfgroene aardtong (Zie foto: Evert Ruiter). Die was nog nooit op Vlieland gezien en in heel Nederland slechts twee keer. Dat haalde zelfs de landelijke pers.

Het paddestoelenseizoen vordert snel. Wat valt er nog te beleven?
Genoeg! Gedurende de groei veranderen paddestoelen voortdurend. Loop elke dag hetzelfde rondje en je ziet het gebeuren. Als je goed kijkt kun je het hele jaar door genieten van paddestoelen. Ze groeien lang niet allemaal alleen in de herfst. Op sommige plekken komen ze elk jaar terug, en andere, zoals elfenbankjes, blijven het hele jaat en groeien gestaag door aan een boomstam.

Ben je ook een liefhebber van paddestoelen op je bord?
Ik eet ze graag, maar ik pluk nooit wilde paddestoelen om op te eten. Een aantal soorten is wel eetbaar, maar die hebben vaak ook een giftige variant die er precies op lijkt. Je moet erg goed kijken om zeker te zijn dat je echt het eetbare soort hebt, anders kan je er flink ziek van worden. Paddestoelen zijn daarbij de opruimers in de natuur, ze nemen dus ook vaak advalstoffen op die wij in de natuur achterlaten. Bovendien, het is toch veel te mooi om er buiten van te genieten!